Preskočiť na obsah

Chcete v kaviarni dobrú kávu? Overte si distribučný reťazec dodávateľa!

Domovská stránka » Blog » Chcete v kaviarni dobrú kávu? Overte si distribučný reťazec dodávateľa!

Napriek tomu, že káva je pomerne trvanlivá surovina, aj ona podlieha strate chuti. Ak si teda doma alebo v kaviarni dáte kávu a nechutí vám, dôvodov môže byť viac.

Ten hlavný môže byť samozrejme, že nepijete ten druh kávy, ktorý chutí práve vám. Alebo nie je pripravená správne a je na vás príliš kyslá alebo chuťovo nevýrazná. O týchto veciach si prečítate na internete veľa článkov. Čo vám však prezradí málokto je, že dôvody môžu byť hlbšie a neskrývajú sa v kaviarni, ale na ďalekých plantážach a v skladoch. Skutočné dôvody zníženej chute kávy sa ukrývajú v jej výrobnom a najmä v skladovacom procese.

Základný fakt je, že aj najlepšie odrody kávy môže pokaziť distribučný proces. Podľa mnohých odborníkov je kvalita kávy doslova závislá od toho, ako rýchlo sa dostane z plantáže na váš stôl. V tejto novej optike odrazu zistíte, že to, čo vám nechutilo nebol “zlý druh kávy”, ale že jednoducho za vami cestovala pridlho. Pražená káva stráca každým dňom 1 % zo svojej chute. Ak k vám káva vinou dlhého reťazca dodávateľov a navyše zlého skladovania cestuje 30 dní, stratí tretinu svojho chuťového potenciálu. Ak teda chcete pre svoju prevádzku zásobiť naozaj kvalitnou kávou, mali by ste si okrem fair trade princípov overiť dodávateľský reťazec.

Káva African Tusker Coffee pochádza z Kene, čo ju radí medzi najlepšie odrody Arabicy na svete. To najdôležitejšie však je, že svoj distribučný reťazec skrátila až o 60 % a ten rozdiel vaši zákazníci rozhodne pocítia na jazyku. Káva jednoducho neleží v zaprášených skladoch niekde na polceste kým sa jej nájdu zákazníci, ale cestuje rovno k vám.