Preskočiť na obsah

Známe a neznáme spôsoby prípravy kávy

Domovská stránka » Blog » Známe a neznáme spôsoby prípravy kávy

Poznáme to všetci. Na Slovensku sa káva pripravuje na niekoľko známych spôsobov a niektoré dokonca zľudoveli nesprávne. Pozrime sa teda na najobľúbenejšie slovenské druhy kávových nápojov, a potom si privoniame aj k tým menej známym.

Presso s mliekom

Aj keď vyznávate slobodu slova, kávičkárov týmto výmyslom väčšinou popudíte. Presso, ako druh kávy, neexistuje a v Taliansku by vám pravdepodobne aj povedali niečo nepekné. Pôvod tohto zľudovelého slova vychádza zo základnej kávy – Espressa.

Espresso

Áno, to je už správne. Ide o malú čiernu kávu s obsahom asi 7 g zrna a cca 30 ml vody.

Ristretto

Je to vlastne intentzívne polovičné espresso. Obsahuje ale len 12 – 15 ml vody.

Lungo

Aj táto káva mala svoje ľudové pomenovanie – “veľké presso”. Ide o rovnakú dávku kávy ako espresso, ale vyššiu dávku vody. Káva je teda pomerne slabá a horkejšia.

Slováci samozrejme konzumujú aj iné známe druhy kávových nápojov. Caffelatte s mliekom, cappuccino s penou alebo ešte stále populárnu Viedenskú kávu so šľahačkou. Tú zvyknú dospelým zlízať deti. Pozrime sa ale aj na niekoľko menej známych druhov kávy, ktoré iste ani niektorí z baristov nespozná po mene.

Doppio

Napriek tomu, že za dvojnásobok espresso sa považuje lungo, nie je to úplne tak. Práve Doppio je jeho presný dvojnásobok.

Affogato

Túto kávu poznáte, akurát nie po mene. Ide o obľúbený taliansky dezert, ktorý spája kávu so zmrzlinou.

Bulletproof káva

Je to káva, ktorá je zmiešaná s maslom alebo MCT olejom. Jej nápad spočíva v povzbudení, ale aj zasýtení človeka. Podľa niektorých zdrojov takáto káva oddiali pocit hladu až o 3 hodiny.

Cold Brew

Áno, káva sa dá vychutnať aj za studena. Takýto nápoj sa lisuje a luhuje oveľa dlhšie, ale zato získate oveľa silnejší nápoj ako varená káva.

Spôsobov prípravy kávy je neskutočne veľa. Pije sa s tonikom, s kokosovým mliekom, s vajíčkom, s korením, a mohli by sme pokračovať donekonečna. Nateraz je pre vás dôležité zapamätať si len dve veci. Presso neexistuje a najlepšia káva je taká, ktorá vám chutí…

Ak chcete ochutnať niečo nové a naozaj skvelé, kúpte sebe alebo svojim zákazníkom kávu African Tusker.

www.africantusker.sk