Preskočiť na obsah

Aký druh kávy objavili etiópske kozy?

Domovská stránka » Blog » Aký druh kávy objavili etiópske kozy?

Stretnutie ľudstva s týmto prírodným stimulantom začalo podľa legendy v starovekej Etiópii. Legenda spomína pastiera, ktorý si všimol, že jeho kozy si pochutnávajú na zvláštnych červených bobuliach. Kozy údajne nechceli spávať, celé noci buntošili a mali veľa energie. Pastier sa so svojím problémom zveril miestnemu opátovi, ktorý z bobúľ uvaril nápoj a vypil ho. Opát sa údajne lepšie koncentroval a viac modlil. Nápoj uvaril aj mníchom, a tí novinku o blahodárnych účinkoch bobúľ rozniesli do sveta – konkrétne až na arabský poloostrov, kde sa prvé zmienky o pestovaní kávy zachovali už v 15. storočí.

Čo za druh kávy to tie kozy objavili?

Hoci existuje viac ako 100 druhov kávovníkov, štatisticky najrozšírenejšie a najobľúbenejšie sú Arabica a Robusta. Líšia sa najmä v chuti, podmienkach, v ktorých sa pestujú a samozrejme v obsahu kofeínu.

Arabica – jemnejšia a slabšia

Arabica má tendenciu mať jemnejšiu chuť a komplexnejší aromatický profil. Je považovaná za menej horkú a kyslú, s príjemnými tónmi ovocia, kvetu a občas orechov. Obvykle obsahuje menej kofeínu než robusta (do 1,5 %). Hoci presný obsah závisí od konkrétnej odrody a rastlinného prostredia, väčšina druhov kávy typu Arabica má nižší kofeínový obsah. Arabica kávovníky sú náročnejšie na pestovanie a citlivejšie na vonkajšie podmienky. Rastú vo vyšších nadmorských výškach (približne 800 až 2200 metrov nad morom) a vyžadujú chladnejšie teploty a viac zrážok. Tento druh kávovníka sme si zvolili aj pre našu značku African Tusker Coffee.

Robusta – silnejšia a horkejšia

Robusta je známa svojou silnou a horkou chuťou. Je výraznejšia, s nádychmi horkej čokolády, karamelu a orechov. Robusta káva obsahuje viac kofeínu. Táto odroda bola vyvinutá pre svoju odolnosť voči škodcom a chorobám a jej vysoký obsah kofeínu (do 3,5 %) ju robí odolnejšou voči určitým podmienkam. Robusta kávovníky sú menej náročné na pestovanie a sú odolnejšie voči vyšším teplotám. Pestujú sa v nižších nadmorských výškach (približne 200 až 800 metrov nad morom) a tolerujú teplejšie a suchšie prostredie.

Ako posúdiť ich kvalitu?

Jednoducho. Arabica sa vo všeobecnosti považuje za kvalitnejšiu, a preto je často drahšia. Rastliny sú kvôli vyšším nadmorským výškam náročnejšie na pestovanie, a preto môže byť výroba arabica kávy nákladnejšia. Vo svete kávy je však možné oba chuťové profily aj kombinovať a objavovať tak to najlepšie z oboch svetov. Preto bežne dostať aj zmesové kávy, ktoré oba druhy kombinujú v rôznych pomeroch. Krémové zmesy, raňajkové, aromatické, bezkofeínové či fair trade. Takto si na svoje príde naozaj každý kávičkár, pretože môže experimentovať donekonečna!

Ak chcete staviť na istotu, vyskúšajte našu výberovú kávu z Kene African Tusker Coffee, ktorá je 100% Arabica. Vybrať si môžete z produktov African Tusker Coffee Pure Medium alebo Pure Dark a dostupné sú napríklad vo vybraných predajniach COOP Jednota.

Viac na www.africantusker.sk.